četvrtak, 28. veljače 2013.

Krem juha od krumpira sa hrskavom slaninom

Kada ne znam što skuhati, napravim gustu krem juhu. Bilo da je riječ o mrkvi, butternut tikvi, mješavini povrća ili mojoj omiljenoj opciji - krumpiru.

Ne znam kada sam zavoljela krem juhu od krumpira. Mama je doma nikada ne radi, ali mislim da sam je počela spremati tijekom studentskih dana jer mi je to bilo jeftino, a zasitno. S vremenom sam je usavršila i našla način kako da bude lakša, bez vrhnja kao što sam to u početku radila.

Evo što koristim za napraviti krem juhu za dvije osobe:

- 6 srednje velikih krumpira
- 1 kocka za juhu od povrća
- pola srednje velike kapule
- 3-4 češnja češnjaka
- lovorov list
- slatka crvena paprika u prahu
- sol i papar po potrebi
- naribana Gauda (ili neki drugi topivi sir)
- tanke fete slanine/hamburgera

1. Narežite krumpir na jednolike komadiće da se ravnomjerno skuhaju u slanoj vodi.

 2. Isprecite slaninu/hamburger. Ne treba vam niti kap ulja jer će je slanina otpustiti prilikom pečenja. Pazite da se ne pošpricate jer hamburger zna jako špricati. Nakon što se ispeče stavite fete na papirnati ručnik da otpusti višak masnoće, a bit će je dosta.


Pogledajte koliko masti je izašlo iz 9 izuzetno tanko narezanih feta hamburgera. Ali nikako to nemojte baciti, u tome možete popržiti kapulu i češnjak. Treba iskoristiti sve što možete bez bacanja.


3. Na krupnije komade narežite kapulu i češnjak prepolovite i stavite u ulje koje je otpustio hamburger. Ne morate na sitno sjeckati jer ćemo iskorititi štapni mikser ili eventualno blender (što vam je već pri ruci) da sve usitnimo kasnije.
Pustite da se kapula i češnjak poprže par minuta i da omekšaju i potom im dodajte sol, papar, crvenu papriku i lovorov list, iako možete i preskočiti papriku i lovor ako vam nije pri ruci. Bitno je da imate makar neki osnovni začin.
Kada je lovorov list otpustio aromu i nije više suh maknite ga i dodajte malo brašna da upije višat tekućine. 

Tempirajte dodavanje brašna prema stanju krumpira - ako je krumpir gotov onda dodajte brašno u kapulu i češnjak.

4. Ako procijenite da imate previše vode u loncu u kojem se kuhao krumpir i čini vam se da će juhe biti previše, odlijte polovicu. Uvijek naknadno možete dodati još vode i prokuhati je da juha bude topla. Dodajte kapulu i češnjak koji smo u tavi prethodno popržili i jednu kocku za juhu od povrća ako je imate. Ako ne, onda dodajte Vegete. Dobro kuhačom promiješajte da se kocka otopi.

Štapnim mikserom usitnite sve sastojke.



Na samom kraju dodajte na vrh malo naribanog topivog sira i rukama ili nožem izmrvljene hrskave slanine. 


 Dodatni prijedlog - ovome možete dodati i croutonse, jako je fino!

Nadam se da će vam se svidjeti i javite mi kako vam je ispalo!

P.S. Na ovaj način radim i ostale juhe od povrća. Ključ je u brašnu jer ono da gustoću.

Nema komentara:

Objavi komentar