subota, 8. prosinca 2012.

Maneštra s piletinom i povrćem

Stigla je prava zima u Rijeku. Snijeg je prekrio ceste, a što bolje paše uz niske zimske temeprature od tople juhe ili maneštre?

I tako sam ja jutros rano navukla toplu jaknu, šal, rukavice i kapu i opreznim korakom po snijegu otišla do obližnjeg supermarketa po namirnice za današnju maneštru s piletinom i povrćem.
Sama priprema je jednostavna, brza, a jelo jako ukusno. Idealno za snježni dan!

Evo što je potrebno za ovo jelo za 2 osobe:

- 1 komad pilećih prsa
- 1 crvena paprika
- cijela kantica graha
- cijela mala kantica kukuruza ili 1/3 veće kantice
- pelati
- paštica za juhu
- 1/5 litre pilećeg ili povrtnog temeljca
- polovica kapule
- 2 češnja češnjaka
- sol, papar
- pola žličice ljute mljevene papričice
- sok od pola limuna
- peršin
 

Prije nego krenete s kuhanjem, pripremite sve sastojke - narežite na sitno papriku, kapulu i češnjak te otvorite konzerve.


Na malo ulja i laganoj vatri popržite sitno nasjeckanu kapulu i češnjak.  Dodajte i sitno nasjeckanu papriku.


Dodajte i na komadiće nasjeckana pileća prsa i posolite kako bi kapula i paprika postile tekućinu. Pustite da se lagano prži dok piletina ne bude termički obrađena - barem 10 minuta!
Da biste provjeriti je li piletina gotova, bitno je da su svi komadići podjednake veličine te uzmite jedan komadić i prerežite ga da provjerite je li još uvijek roza iznutra. Ako nije, onda možete početi dodavati ostale sastjke, a ako je onda pustite još neko vrijeme da se prži.

Kada je piletina gotova, dodajte pelate i polovicu temeljca. 
 

Dodajte grah koji ste pretkodno ocijedili i isprali u vodi te pašticu za juhu po vašoj želji. Dobro izmiješajte smjesu i poklopite te pustite da se paštica skuha. 

Miješajte smjesu svakih par minuta da vam se povrće ne bi zalijepilo za dno. Dodajte i ostatak temeljca jer će s kuhanjem ispariti dobar dio tekućine.
 

Kada je paštica skuhana i ostalo se povrće smekšalo, dodajte začine  - sol, papar, mljevene ljute papričice, soka od pola limuna koji će dati malo svježine jelu te peršin.
 

Odmah nakon kuhanja poslužite i dodajte croutonse i čak i malo ribanog mekanog sira.
 

SAVJET: Ako mislite da vam je maneštra ispala malo rjeđe nego što biste možda htjeli onda dodajte malo brašna da se smejsa zgusne!
Ako želite ovu maneštru napraviti za više osoba, samo povećajte količinu kukuruza, piletine, paštice i dodajte cijelu litru temeljca. Ovo je igra sastojaka tako da sve ovisi čega vi više želite dodati i što uopće imate u hladnjaku ili smočnici na raspolaganju. Ne možete pogriješiti!
 
 
Dobar tek vam želim!

Nema komentara:

Objavi komentar