petak, 24. svibnja 2013.

Peciva sa špekom, Gaudom i kiselim vrhnjem

S napola praznim frižiderom koji me dočekao sinoć nakon povratka s posla nisam znala što da si pametno skuham. Ali baš takve situacije u meni izazovu trenutak inspiracije i napravim si nešto brzo, jednostavno i uz malo sreće jeftino.

Sir, kiselo vrhnje i špek su mi idealna kombinacija za slano jelo, a budući da u 21h nisam imala volje mijesiti tijesto, odlučila sam se za lakšu opciju - lisnato tijesto.

Za cijenu od 10.99 u Plodinama + jaje, malo sira, špeka i pola kiselog vrhna sam napravila 8 peciva. Sve skupa je trajalo između 30-40 minuta od trenutka kada sam krenula raditi peciva do trenutka kada su skroz nestali s tanjura. :)

Evo postupka.

Pećnicu stavite grijati na 200C.

Koristila sam špek hamburger premda možete i domaći špek ako ga imate pri ruci. Umjesto Gaude naravno možete bilo koji drugi sir koji vi volite, glavno da se dobro topi. Svrha jednog jaja je da s njim premažemo peciva da dobiju lijepu smeđe-zlatnu boju i da rubove tijesta premažemo da se bolje zalijepe dok ih budemo formirali u pecivo.


 1. Lisnato tijesto razvaljate, u mom slučaju sam ga samo morala odmotati jer je već razvaljano.
     Podijelite ga na 8 podjednako velikih dijelova. 

 2. Naribajte sir i izrežite špek na kockice (ja sam uzela 1/5 špeka hamburgera).


 3. Krećemo s punjenjem.
     Prvo stavimo kiselo vrhnje, pa sir i potom špek.

     Premažite rubove sa smjesom jednog jajeta i malo vode da bude rjeđe.

Savjet: Bilo bi najbolje da sastojke stavljate unutar jedne polovine vašeg lisnatog tijesta jer će kasnije biti lakše motati jer ako pretjerate sa sastojcima onda će biti teško zamotati. Ja sam sve sastojke stavljala u sredinu i onda je na kraju bilo teže formirati pecivo.



 4. Kada ste stavili sve sastojke na tijesto, onda ga zamotajte kao palačinku s time da rubove               podvijete pod samo pecivo kako vam se prilikom pečenja ne bi sir i vrhnje razlilo van.
     Premažite tijesto s ostatkom smese jajeta i vode.


5. Stavite u pećnicu na 15 minuta ili dok peciva ne postanu zlatno-smeđa.
    Kada se ispeku, svakako ih pustite da odstoje barem 15 minuta jer će biti jako vruća.


I to je sve!

Dobar tek vam želim!

2 komentara:

  1. super izgleda! mislim da cu to probat ovih dana :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala ti!

    Jako je jednostavno za napraviti! Svakako probaj! I možeš puniti s čime god želiš. Čak i sa čokoladom ili pekmezom, ne treba biti slano.

    Javi kako je ispalo i stavi slikicu na moju Facebook stranicu!

    xoxo

    OdgovoriIzbriši