nedjelja, 21. travnja 2013.

Chili s piletinom

Ovo je jedno od najjednostavnijih, a meni najdraži jela. Zašto? Jer je ukusno, a jako jednostavno za pripremiti. Nasjeckam sve sastojke i pustim da se kuhaju dok ja obavljam druge poslove. Svako malo provjerim kako napreduje, pripazim da nešto ne zagori, ali to je u biti sve.

Evo što je poterbno za ovo jelo:

- pileća prsa
- crni grah
- grah s čilijem (može i bez toga!)
- crvena, žuta, zelena paprika 
- sir za ribanje
- kapula, češnjak
- ljuta tucana paprika
- pasta od rajčice
- sol, papar, ulje
- kocka za juhu ili žlica Vegete
- kiselo vrhnje

Vrijeme pripreme: oko 1 sat.


1. Na sitne kockice nasjeckamo češnjak, kapulu te paprike. Ako nemate neku od ovih paprika, nije niti važno. Ja volim kombinirati boje da bude vizualno zanimljivije, a crvena paprika je jako slatka i sviđa mi se njen okus. Glavno da upotrijebite barem dvije veće paprike.

Pustite da se na srednje jakoj vatri poprže kapula i češnjak, potom dodajte paprike. Podlijte sa litrom vode, dodajte kocku za juhu i pustite da se polako kuha.

Za to vrijeme stavite piletinu da se peče. Ja volim izrezati piletinu na duplo tanje komade od onih koji se dobiju pri kupovini i ispečem ih na grill tavi iz Ikee. (link!)
2. Počekam da se paprika smekša prije negoli dodam crni grah i grah iz konzerve jer je grah već mekan i postane kašast ako se predugo kuha, a želim da ga se osjeti pod zubima. Dodam i pelate te pastu od rajčice da chili dobije lijepu tamno crveno-smeđu boju. Promiješm sve dobro i dodam ljutu papričicu. Količina ovisi koliko ljuto vi volite. Ja dodam otprilike 2 male žličice.

Ljutu papričicu uvijek možete naknadno dodati, ali je ne možete maknuti iz jela pa pripazite koliko je želite staviti.


 3. Piletinu pecite dok ne bude skoro gotova. Ne morate je ispeći do kraja jer ćemo je ubaciti u chili da se prokuha malo s njim. Ja volim da dobije hrskavu koricu i kada odrežem manji komadić da provjerim koliko je ispečena da meso bude skoro potpuno bijelo.

Savjet kod rezanja piletine: kada je maknete sa grill tave, pustite piletinu da odstoji barem 5 minuta i prohladi se jer ako je odmah krenete rezati izaći će svi sokovi iz nje i postat će suha i žilava.

4. Završni korak prije poslušivanja - provjerite je li vam dovoljno ljut chili. Dodajte soli i papra po želji.
Servirajte uz naribani topivi sir, ja obično koristim Gaudu i kiselo vrhnje jer je kombinacija toplog, ljutog i hladno vrhnja izvrsna! Dodajte i croutonse ako su vam pri ruci.


Uz ovaj chili jako je fino jesti kukuruzne muffine!

Probajte ovaj recept, nadam se da će vam se svidjeti i obavezno mi javite ako ste nešto mijenjali ili ako imate neki svoj recept koji koristite.

Dobar tek vam želim i ugodan ostatak nedjelje!

Nema komentara:

Objavi komentar