utorak, 27. studenoga 2012.

Njoki s pršutom, gljivama i kaduljom

Ovo je jedno od mojih omiljenih jela - ne samo jer je jako ukusno nego i jer traje manje od pola sata da ga pripremim, a tijekom tjedna kada nemam puno vremena za kuhanje, baš takav recept mi i treba.

Evo što vam treba za 2 veće porcije:
- njoki
- vrhnje za kuhanje
- (dalmatinski) pršut (količina po želji)
- svježi šampinjoni (količina po želji)
- jedan Zdenka sir
- par listića kadulje
- sol, papar


Na putru ili maslacu popržim sitnije narezan pršut. Pazite da ga ne prepržite jer će postati tvrd - dovoljne su minuta - dvije. Primijetit ćete da je putar ili maslac potamnio malo tijekom prženja. Meni su putar i maslac draži od ulja, ali to je stvar vlastitog ukusa.
Čim primijetite promjenu boje, dodajte gljive. Pustite ih minutu do dvije da se poprže i poprime smećkastu boju. Potom dodajte svega prstohvat soli  da otpuste tekućinu iz sebe, ali nemojte pretjerati sa soli jer je pršut slan.

U ovom trenutku stavite njoke da se kuhaju. Pazite na uputu na pakiranju koliko im je potrebno da se skuhaju.

Dodajte par listića kadulje i pustite da povene na laganoj vatri minutu do dvije. Dodajte vrhnje za kuhanje, jedan Zdenka sir koji dobro umiješajte da se rastopi i pustite da sve prokuha na laganoj vatri.

U međuvremenu su njoki skuhani i kada ih procijedite, dodajte ih smjesi. Probajte umak i procijenite treba li mu još soli i dodajte prstohvat papra ako želite. Ugasite štednjak, dobro umiješajte njoke u umak i odmah poslužite.


Ne može biti lakše!

Ovaj umak možete koristiti i uz meso ili njoke zamijenite paštom po vašem izboru (najbolje paše penne pašta).

Dobar tek!

3 komentara:

  1. Ovo mora biti preukusno. Volim kadulju sa svim vrstama paste :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Kadulja s pršutom je idealna kombinacija. Ovaj umak savršeno paše uz pileća prsa sa roštilja - prefino!

    OdgovoriIzbriši
  3. Odličan recept, može li se on kombinirati sa jos nekim jelom ili ovo moze biti i glavno jelo. njoki

    OdgovoriIzbriši