utorak, 10. srpnja 2012.

Lagana maneštra u 30 minuta!

 Današnji ručak je bio brz, ukusan i jednostavan. U frizeru sam imala zamrznutog povrća za koje sam imala dojam da nikad neću potrošiti i nekako sam došla na ideju da napravim maneštru ili gustu juhu od povrća, kako god da je već nazovemo.








Trebalo mi je točno pola sata od trenutka kada sam krenula s pripremom namirnica do trenutka kada sam doslovno navalila na jelo. Pustila sam ujutro da mi se odledi povrće i kada sam osjetila glad sam polako krenula s kuhanjem.

Evo što sam "ubacila" u ovo jelo.

- bob
- krumpir
- žute i zelene mahune
- brokula
- cvjetača
- mrkva
- sitno nasjeckana polovica kapule
- brašno za zapršku

Začini:
- sol
- papar
- crvena mljevena paprika











Evo i postupka:

1. Na vruće ulje stavite sitno nasjeckanu kapulu u pustite da se poprži na laganoj vatri - ne želite da pocrni jer postane gorka i pokvari na kraju cijelo jelo.
2. Kada je kapula poprimila žućkastu boju dodajte 1 žlicu brašna da napravite zapršku - svrha zaprške kod umaka i gustih juha je da zgusne smjesu.
3. Brzo promiješajte, kratko pustite da se brašno "otopi" na laganoj vatri.
4. Dodajte povrće.


5. Dodajte vode da prekrije povrće, lagano promiješajte i pustite da se krčka. Za desetak minuta dodajte začine - soli i papra prema želji (najbolje da probate nakon što ih dodate jelu da dobijete predodžbu koliko je začinjeno i kada je jelo pri kraju kuhanja probajte opet daznate definitivno koliko još kojeg začina treba dodati) i žličicu crvene mljevene paprike (slatke, ne paprene!) i pustite da se povrće kuha sve dok maneštra ne postane gusta (o vama ovisi koliko gustu želite) i dok se naravno svo povrće ne skuha.

Svrha crvene paprike je osim da pridonese okusu da ujedno i da tamniju boju jelu.

I to je sve! Kada je svo povrće skuhano jelo je gotovo. Ja volim da mi se krumpir malo prekuha jer je onda juha/maneštra još gušća. Jer smo nasjeckali skumpir na sitne komadiće brzo se skuha.

Preporučam možda da dodate sitno nasjeckani peršin i na primjer prepečete kruh pa da uz mekano povrće jedete i hrskavi krug s malo maslinovog ulja.

Nadam se da čete probati ovaj recept i da će vam biti fin!

2 komentara:

  1. Kao što sam rekla, nešto slično i sama spremam.
    Ali kod mene se ipak duže kuha iako ne pripremim prevelike komadiće krumpira i ostalog :)
    Super receptić!

    OdgovoriIzbriši
  2. Fina, jednostavna, oku i nepcu ugodna papica.

    OdgovoriIzbriši