Trebalo mi je točno pola sata od trenutka kada sam krenula s pripremom namirnica do trenutka kada sam doslovno navalila na jelo. Pustila sam ujutro da mi se odledi povrće i kada sam osjetila glad sam polako krenula s kuhanjem.
Evo što sam "ubacila" u ovo jelo.
- bob
- krumpir
- žute i zelene mahune
- brokula
- cvjetača
- mrkva
- sitno nasjeckana polovica kapule
- brašno za zapršku
Začini:
- sol
- papar
- crvena mljevena paprika
Evo i postupka:
1. Na vruće ulje stavite sitno nasjeckanu kapulu u pustite da se poprži na laganoj vatri - ne želite da pocrni jer postane gorka i pokvari na kraju cijelo jelo.
2. Kada je kapula poprimila žućkastu boju dodajte 1 žlicu brašna da napravite zapršku - svrha zaprške kod umaka i gustih juha je da zgusne smjesu.
3. Brzo promiješajte, kratko pustite da se brašno "otopi" na laganoj vatri.
4. Dodajte povrće.
5. Dodajte vode da prekrije povrće, lagano promiješajte i pustite da se krčka. Za desetak minuta dodajte začine - soli i papra prema želji (najbolje da probate nakon što ih dodate jelu da dobijete predodžbu koliko je začinjeno i kada je jelo pri kraju kuhanja probajte opet daznate definitivno koliko još kojeg začina treba dodati) i žličicu crvene mljevene paprike (slatke, ne paprene!) i pustite da se povrće kuha sve dok maneštra ne postane gusta (o vama ovisi koliko gustu želite) i dok se naravno svo povrće ne skuha.
Svrha crvene paprike je osim da pridonese okusu da ujedno i da tamniju boju jelu.
Preporučam možda da dodate sitno nasjeckani peršin i na primjer prepečete kruh pa da uz mekano povrće jedete i hrskavi krug s malo maslinovog ulja.
Nadam se da čete probati ovaj recept i da će vam biti fin!
Kao što sam rekla, nešto slično i sama spremam.
OdgovoriIzbrišiAli kod mene se ipak duže kuha iako ne pripremim prevelike komadiće krumpira i ostalog :)
Super receptić!
Fina, jednostavna, oku i nepcu ugodna papica.
OdgovoriIzbriši