srijeda, 27. lipnja 2012.

Osvježavajuća ljetna salata s tunom

Danas kuham samo za sebe. Budući da je ovo još jedan u nizu vrućih ljetnih dana u Rijeci nisam bila raspoložena za dugo kuhanje, a niti za neko toplo jelo. U glavi su mi samo hladne i osvježavajuće salate koje su jednostavne i brze za pripremiti, a ako su k tome još i jeftine, pun pogodak!

Kako sam danas imala slobodan dan i lijepo je vrijeme otišla sam do mojih obližnjih Plodina u potrazi za nekim sastojcima koje nisam imala u hladnjaku, a koji su mi bili potrebni za ovu salatu.



Kao i obično, "moje" Plodine su poprilično nepredvidive i baš kada pomislim da bi nekog voća ili povrća trebalo biti u izobilju, ispadne da ga ili nema ili ima, ali u vrlo lošem stanju. Gnjecava, trula (ne daj Bože pljesniva, a naiđem i na to!) hrana sigurno neće naći svoj put do moje košare, pa je tako limun danas izostao, a tako sam mu se veselila - ne samo za ovu salatu već i za hladnu limunadu tijekom ovih vrućih dana. Ali je zato grejpa bilo na pregršt pa sam se snašla.

Evo što je potrebno za ovu jednostavnu i osvježavajuću salatu a 1 osobu:

- riža ( 1 - 2 šalice ovisno koliko veliku porciju želite)
- 3 cherry rajčice ili pola veće rajčice
- par listova salate
- 1 kantica tune
- naribani Grana Padano (može i bez)














Za dressing je potrebno:

- ulje od tune (ako ga ne volite onda dodajte kvalitetno maslinovo ulje)
- senf (pola čajne žličice)
- malo soka od limuna ili grejpa
- prstohvat soli




1. Skuhajte rižu, ocijedite i pustite da se malo prohladi dok pripremite ostale sastojke
2. Narežite listove salate na tanke trakice, a cherry rajčice na sitne kockice.





3. U manju posudu ulijte ulje iz tune, dodajte malo senfa (pola čajne žličice), iscijedite 2 - 3 čajne žličice soka od grejpa ili limuna (ovisno što imate pri ruci) i dodajte prstohvat soli.
Dressing će biti mutan zbog senfa.


Obavezno probajte dressing da provjerite treba li mu možda još ulja ukoliko je prekiseo ili preslan ili možda treba li dodatno soli.

4. Pomiješajte sve sastojke i naribajte sira ukoliko želite ili ga izostavite ako niste ljubitelj sira na salati.


Ako izdržite, ostavite salatu barem pola sata u hladnjaku jer je idealna kada je hladna. Ja to rijetko kada uspijem jer je obično radim kada već ogladnim i čim je salata spremna, pojedem je u minuti.


Preporučam ovu salatu ako se želite najesti, a ne želite onu težinu u želucu kao nakon pašte ili mesa.
Nakon ovog jela se vrlo brzo osjećam spremnom za vježbanje jer je jelo jako lagano, a opet me zasiti.

P.S. Ovo su moji najdraži sastojci u zadnje vrijeme. Sardanelli tuna (kupljena u Trstu - 12 komada za manje od 7 eura) jer savršena kopija Rio Mare tune. Prestala sam odavno kupovati Rio Mare jer je bezobrazno skupa kod nas.



3 komentara:

  1. Početak mi se sviđa i obećava. Salatice odlične i taman si mi dala ideju što ponijeti za sutrašnji ručak na posao. :)
    Dobrodošla u food blogosferu! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala puno! Nadam se da je salata bila fina!

      Pozdrav iz Rijeke!

      Izbriši
  2. Super salata, mljac :) Salata s tunom je meni apsolutno omiljena, mislim da ju u raznoraznim varijantama pravim barem jednom tjedno ljeti...Mislim da je sutra(opet) na redu :-) Hvala na inspiraciji!

    OdgovoriIzbriši