ponedjeljak, 11. lipnja 2012.

Bresaola, riga i Grana Padano

Jedna od brojnih  blagodati života u Rijeci je njezina blizina Italiji, a samim time i talijanskim lokalnim specijalitetima. Pa tako, osim razno-raznih recepata za pašte i pizze, Talijani nude nešto možda još i važnije (barem meni) - savršeni spoj okusa, mirisa ali i vizualnog doživljaja hrane. Njima je to prava umjetnost te kod njih doista vrijedi uzrečica da se hranu prvo jede očima.

Nekako mi se učinilo shodnim da moj prvi kulinarski post posvetim nedavno otkrivenom specijalitetu koji me je oduševio i koji već dobra dva tjedna, otkada sam ga po prvi puta isprobala, uporno spominjem obitelji i prijateljima.

Bresaola (izgovara se brezaola) je sušena, slankasta i pomalo pikanta, tanko rezana govedina bez imalo masti koja se u Padovi jede u kombinaciji sa samo 4 dodatna sastojka : rigom, svježe naribanim Grano Padanom, par kapi kvalitetnog maslinovog ulja i malo limunovog soka.

To je predjelo (osim ako vam se toliko ne svidi pa napravite čitav glavni obrok od njega kao ja) koje vas ne može ostaviti ravnodušnima. Bogati okus mesa savršeno se uklapa s gorčinom rige, čiji intenzitet primiruje slatkoća maslinovog ulja, a potom vas dok jedete negdje u pozadini ugodno iznenadi kiselina limuna i slanoća Grana Padana.

Ovo jelo zaslužuje biti na jelovniku u najluksuznijim restoranima, toliko je dobro, a tako jednostavno za pripremiti. Dva dana sam guštala u bresaoli i jedva čekam da je opet kupim.

Nisam sigurna je li bresaola dostupna kod nas, nisam je zamijetila u Plodinama (u njih najčešće idem jer su mi najbliže). Ova bresaola je kupljena u Basovizzi košta otprilike 3 eura za 10 dkg. Skupa je, nema što, ali zbilja vrijedi s vremena na vrijeme malo se počastiti ovako ukusnim mesom.


Priprema:
5 - 6 feta bresaole rasporediti po tanjuru, na to dodati rige po vašoj želji (ja stavim onoliko koliko mi stane u šaku), naribati Grana Padano (količina ovisi o vama), dodati malo maslinovog ulja i malo limunovog soka (izrežite limun na pola i iscijedite rukom iznad jela svega malo soka, samo pripazite na koštice) tek toliko da jelo ne bude suho. I to je sve!

Nisu potrebni ni sol ni papar jer je meso dovoljno pikantno*, a Grana Padano je slan.

*Meso nije jako pikantno i nećete nakon jela imati dojam da vam "usta gore" - ja ne volim inače pikantno ali ovo mi paše u potpunosti, pa da se znate možda orijentirati da li da dodajete još papra . Originalni recept to ne predviđa, ali naravno da ga možete prilagoditi sebi.

  

Svakako kada budete imali priliku otići u Italiju pogledajte u nekom od njihovih marketa ako imaju bresaolu, ovo je jedno od jela koje se svakako treba isprobati!

Neka vam je u slast!

2 komentara:

  1. Kada sam dosla sestricni u Rijeku u posjet upravo mi je ovako to servirala samo sa konjetinom koji isto nabavljaju u Italiji :) Tvoja Bresaola divno izgleda!! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. To je sigurno bilo jako fino! Moram probat jednom konjetinu, još nikada nisam. Ali bresaola je preeefina u ovoj kombinaciji!

    Hvala za komentar!

    xoxo

    OdgovoriIzbriši