utorak, 10. srpnja 2012.

New York Style Cheesecake s malinama

U petak sam otišla doma na vikend. More, sunce, mamina kuhinja - može li biti išta bolje?
Budući da mi je duže vremena dečko spominjao kako bio jeo cheesecake (osvojile su ga raznorazne verzije cheesecakea kada smo bili u Americi u restoranu The Cheesecake Factory) odlučila sam napraviti jednostavnu verziju tipične torte od sira, a kojoj se po želji mogu dodavati voćni ili čokoladni preljevi. Ovo je bila u potpunosti improvizacija jer nisam imala neki konkretni recept i na kraju je ispalo savršeno jer sam iskoristila glavne sastojke koji čine cheesecake. Maline sam dodala jer su mi se činile kao dobar kontrast kremi i sve skupa je ispalo jako osvježavajuće, kremasto i lagano.

Par misli o ovoj torti i vremenu za pripremanje:

Recept je jako jednostavan i sama priprema je jako brza, ali morate samo imati malo strpljenja jer će nakon pečenja pojedinih dijelova trebati počekati da se prohlade da bi se dalje moglo s njima raditi, savjetujem stoga da se ovo radi ili rano ujutro ili navečer pa da torta odstoji u frižideru preko noći prije nego li se posluži.

Moja procjena je da ova torta košta oko 100 kn (ne računajući struju! :) )

Evo sastojaka.

Za biskvit:
- 22 petit beurre keksa (Količinu keksa sam morala prilagodini veličini kalupa - ja volim tanji biskvit, a više kreme. Biskvit je bio oko 1 cm debeo, sasvim dovoljno za ovaj poveći cheesecake.)
- 5 velikih žlica maslaca (otopiti i ohladiti prije uporabe)

Za kremu:
- 60 g glatkog brašna
- 80 g šećera
- 4 jaja
- 600 g krem sira
- 2 kisela vrhnja (oko 260 g)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- malo naribane limunove korice

Za preljev od maslina:
- 500 g odmrznutih malina
- 1 vrećica želatine
- 1 velika žlica šećera


Evo postupka.
1. Za biskvit je potrebno smrviti kekse - najbolje u multipraktiku jer su mrvice onda najsitnije, ali ja ga nisam imala pri ruci pa sam morala upotrijebiti valjak da zdrobim kekse. Kada se spekla torta i kada sam je probala sam shvatila da uopće nije bitno da su keksi savršeno sitni jer na kraju biskvit postane skroz mekan i nema razlike između većih i manjih komadića keksa.

2. Kada se usitne keksi po njima treba politi maslac i dobro ga umiješati u kekse. Cilj je da keksi budu ljepljivi kako bi ih se moglo modelirati u kalup - nije cilj da budu natopljeni u maslacu.

3. U kalup (može biti okrugli ili kvadrati - kakav god već imate) posipajte mješavinu keksa i maslaca i rukom rasporedite po kalupu. Dobro pritisnite kekse na dno kako bi se kasnije što bolje spekli i skrutili. Pecite 15 minuta na 180 stupnjeva.

 Kada se biskvit speče, izvadite ga iz pećnice da se prohladi. Za to vrijeme krenite pripremati kremu.

4. Dakle: u neku veću plastičnu posudu posipajte brašno, šećer, krem sir, vrhnje, ekstrakt vanilije i malo naribane limunove korice. Izmiksajte s ručnim mikserom.

5. Kada ste dobili manje-više homogenu smjesu dodajte jedno po jedno jaje, tj. dodajte jedno jaje, izmiksajte na najnižoj brzini, i tako ostalo.

6. Kada ste gotovi s time i dobili gustu kremu ulijte je preko biskvita i stavite da se peče 40 minuta na 180 stupnjeva. Ako se desi da vam je vrh torte puknuo znači da je temperatura bila previsoka (Meni se to desilo kada sam prvi put radila tortu na 200 stupnjeva - mala pukotina, ništa strašno, ali očito je bila previsoka temperatura, zato savjetujem 180 C).

Pogledajte kako je lijepo ispala krema na 180 stupnjeva! Divota!


Kada istekne 40 minuta ugasite pećnicu i pustite unutra tortu da se postepeno hladi (barem sat-dva).

6. Nakon što se torta ohladi onda se kreće s preljevom kojem treba svega par minuta.
Kada sam tek kretala s biskvitom onda sam ujedno iz frizera izvadila smrznute maline da se postepeno odmrznu i u ovoj fazi kadaje torta ohlađena su i maline spremne.

Maline sam podgrijala na laganoj vatri i dodala odmah žlicu šećera i želatinu koju sam pripremila prema uputi na pakiranju (10 minuta je želatina u prahu odstajala u malo vode da se zapjeni).
Kada sam sve dobro izmiješala ugasila sam plin i pustila da se maline prohlade. Nakon 15tak minuta sam njima prelila tortu i stavila u frižider preko noći.



 Ujutro je torta izgledalo ovako:

 Budući da je torta odstajala preko noći u frižideru, krema je učinila biskvit skroz mekanim i dok sam jedan tortu imala sam dojam da su svi djelovi jednako mekani i sočni. Nema nikakvih tvrdih mrvica, jako je lagana krema ispala (sjećam se da je originalni recept tražio 330h šećera što mi je bilo previše!) i ako recimo netko od ukućana ne voli sir u torti onda bi mu se ovo moglo svidjeti jer se slanoća krem sira i vrhnja uopće ne osjete zbog limuna i vanilije.



  

Torta je nestala u 24 sata. Doslovno. Jeli smo je za dva doručka i poslije ručka prvi dan i svi su bili jako zadovoljni. Baka me pohvalila, a to je velika stvar kada je baka, koja ima zlatne ruke po pitanju kolača, zadovoljna.

Pokušajte i vi, nije nimalo teško, nemate što pogriješiti. Sastojci su sami po sebi jako fini pa kako god da ispadne, sigurno će biti jako fino!

Javite kako vam se svidjela torta i ako ste možda isprobali neki drugi preljev.

P.S. - Biskvit bi bio super i sa Oreo keksima - postupak isti!

2 komentara: