četvrtak, 28. veljače 2013.

Krem juha od krumpira sa hrskavom slaninom

Kada ne znam što skuhati, napravim gustu krem juhu. Bilo da je riječ o mrkvi, butternut tikvi, mješavini povrća ili mojoj omiljenoj opciji - krumpiru.

Ne znam kada sam zavoljela krem juhu od krumpira. Mama je doma nikada ne radi, ali mislim da sam je počela spremati tijekom studentskih dana jer mi je to bilo jeftino, a zasitno. S vremenom sam je usavršila i našla način kako da bude lakša, bez vrhnja kao što sam to u početku radila.

Evo što koristim za napraviti krem juhu za dvije osobe:

- 6 srednje velikih krumpira
- 1 kocka za juhu od povrća
- pola srednje velike kapule
- 3-4 češnja češnjaka
- lovorov list
- slatka crvena paprika u prahu
- sol i papar po potrebi
- naribana Gauda (ili neki drugi topivi sir)
- tanke fete slanine/hamburgera

1. Narežite krumpir na jednolike komadiće da se ravnomjerno skuhaju u slanoj vodi.

 2. Isprecite slaninu/hamburger. Ne treba vam niti kap ulja jer će je slanina otpustiti prilikom pečenja. Pazite da se ne pošpricate jer hamburger zna jako špricati. Nakon što se ispeče stavite fete na papirnati ručnik da otpusti višak masnoće, a bit će je dosta.


Pogledajte koliko masti je izašlo iz 9 izuzetno tanko narezanih feta hamburgera. Ali nikako to nemojte baciti, u tome možete popržiti kapulu i češnjak. Treba iskoristiti sve što možete bez bacanja.


3. Na krupnije komade narežite kapulu i češnjak prepolovite i stavite u ulje koje je otpustio hamburger. Ne morate na sitno sjeckati jer ćemo iskorititi štapni mikser ili eventualno blender (što vam je već pri ruci) da sve usitnimo kasnije.
Pustite da se kapula i češnjak poprže par minuta i da omekšaju i potom im dodajte sol, papar, crvenu papriku i lovorov list, iako možete i preskočiti papriku i lovor ako vam nije pri ruci. Bitno je da imate makar neki osnovni začin.
Kada je lovorov list otpustio aromu i nije više suh maknite ga i dodajte malo brašna da upije višat tekućine. 

Tempirajte dodavanje brašna prema stanju krumpira - ako je krumpir gotov onda dodajte brašno u kapulu i češnjak.

4. Ako procijenite da imate previše vode u loncu u kojem se kuhao krumpir i čini vam se da će juhe biti previše, odlijte polovicu. Uvijek naknadno možete dodati još vode i prokuhati je da juha bude topla. Dodajte kapulu i češnjak koji smo u tavi prethodno popržili i jednu kocku za juhu od povrća ako je imate. Ako ne, onda dodajte Vegete. Dobro kuhačom promiješajte da se kocka otopi.

Štapnim mikserom usitnite sve sastojke.



Na samom kraju dodajte na vrh malo naribanog topivog sira i rukama ili nožem izmrvljene hrskave slanine. 


 Dodatni prijedlog - ovome možete dodati i croutonse, jako je fino!

Nadam se da će vam se svidjeti i javite mi kako vam je ispalo!

P.S. Na ovaj način radim i ostale juhe od povrća. Ključ je u brašnu jer ono da gustoću.

subota, 9. veljače 2013.

Bruschette

Nedavno sam na mojoj Facebook stranici stavila sliku bruschetta koje sam pekla, ali nikako nisam stigla napisati post o njima.

Pa evo da vidite od čega sam ih radila i kako, iako to nije neka velika mudrost.

Jedne večeri jednostavno nisam imala snage kuhati nešto komplicirano jer sam bila preumorna od posla pa sam odlučila iskoristiti svježi kruh i par namirnica koje sam nedavno prije toga kupila u Trstu.

Htjela sam ujedno i isprobati namaz za bruschette od maslina koji sam tom prilikom bila kupila.

Pa evo i postupka za jednostavne bruschette kada ne znate što pojesti za večeru.

Potrebno je:
- kruh
- rajčice
- mozzarella
- maslinovo ulje
- sol, papar
- origano 
- namaz od maslina (može i bez toga)

1. Narežem kruh pod kutem kako je prikazano na slici kako bih dobila veće fete kruha. 


2. Na jedan dio kruha sam stavila namaz da ga isprobam, ostatak sam pustila bez namaza (za svaki slučaj ako nešto pođe po zlu :) )


3. Na tanje ploške sam narezala rajčice i mozzarellu.


4. Dodala sam malo maslinovog ulja, soli i papra te malo origana po vrhu.


5. Stavila sma u zagrijanu pećnicu (175 stupnjeva) i pustila da se grije dok se sir nije otopio, a kruh postao hrskav - otprilike 10 - 15  minuta.


I to je sve!

Namaz od maslina je zaista i maslinast tako da bi se ljubiteljima maslina mogao jako svidjeti.
Meni je bio malo preintenzivan pa mislim da neću u buduće kupovati ovaj namaz. Nije niti malo loš, ali ipak mi je draža kombinacija rajčica, mozzarelle i maslinovog ulja, nije mi potrebno nešto ovako intenzivno.

Napišite mi kako vi radite bruschette pa da probam nešto novo.

Ugodan karnevalski vikend vam želim!